Sommarsäsongen är i full fart och vi hittar därför många glada målare utomhus, mitt uppe i att måla om sitt hus eller sin stuga. Men är verkligen alla redo när de faktiskt drar igång? Ska man tro reklamerna på TV räcker det med att välja den dyraste färgen för att uppnå ett bra resultat som håller länge.
Tyvärr ser verkligheten lite annorlunda ut. Förvisso är färgval väldigt viktigt, men för att uppnå ett slittåligt och snyggt resultat är förberedelser kanske den viktigaste delen av processen. Det kan gott klia i fingrarna att dra igång, men att hoppa över eller slarva med förberedelserna kan leda till problem som flagande färg, ojämna ytor eller att det rakt av inte blir lika snyggt som man hade tänkt. Den här artikeln lyfter vad man faktiskt behöver göra för att uppnå ett fantastiskt resultat efter ommålningen.
Rengöring av ytor
Innan du börjar måla är det viktigt att se till att ytan är fri från smuts, mögel, och gamla färgrester. Om dessa inte tas bort kan de hindra färgen från att fästa ordentligt, vilket kan leda till flagning och ojämnheter. Rengöring av ytorna är därför ett kritiskt första steg för att säkerställa ett hållbart och professionellt slutresultat.
Hur rengör man ytterväggen?
Tvättning med högtryckstvätt
En högtryckstvätt är ett effektivt verktyg för att snabbt och grundligt rengöra större ytor som fasader. Vattenstrålen från en högtryckstvätt kan ta bort smuts, mögel och lösa färgrester. Här är några tips för att använda en högtryckstvätt:
- Använd ett munstycke med lämplig spridningsvinkel för att undvika skador på ytan. Tvätta sedan med jämna rörelser så att du inte spolar för länge på samma ställe.
- Var noga med att inte rikta strålen direkt mot fönster eller dörrar för att undvika att vatten tränger in. Du vill bara tvätta ytor som faktiskt tål vattnet, annars finns det risk för vattenskador och annat otrevligt.
Om du är osäker kan du fråga en lokal målare!
Rengöringsmedel och borstar
För mindre områden eller där högtryckstvätten inte är lämplig kan du använda en kombination av rengöringsmedel och borstar. Här är några steg att följa:
- Välj ett rengöringsmedel som är anpassat för exteriör rengöring och som kan ta bort mögel, smuts och fett.
- Applicera rengöringsmedlet med en sprayflaska eller borste. Bonustips är att inte använda flaskan till att vattna blommorna sen – de skulle bli mycket ledsna!
- Använd en hård borste för att skrubba ytan och ta bort envis smuts och mögel.
- Skölj av ytan noggrant med rent vatten och låt den torka helt innan du fortsätter.
Behandling av mögel och alger med specialprodukter
Om ditt hus är drabbat av mögel eller alger är det viktigt att behandla dessa problem innan målning. Vi rekommenderar verkligen att kontakta en professionell målare om du har ett svårtvättat hus, men om du verkligen brinner för DYI är det väldigt likt föregående del:
- Använd ett alg- och mögeldödande medel som är säkert för användning på exteriöra ytor.
- Applicera medlet enligt tillverkarens anvisningar och låt det verka under den rekommenderade tiden.
- Skrubba ytan med en borste och skölj noggrant med vatten.
- Se till att ytan är helt torr innan du går vidare till nästa steg i förberedelserna.
Reparation av ytor
Innan du kan börja måla, är det viktigt att inspektera ytan noggrant för att identifiera eventuella skador som behöver åtgärdas. Här är några vanliga typer av skador att leta efter:
- Sprickor och hål
- Ruttna träpaneler (använd försiktigt en skruvmejsel för att testa om träet är mjukt)
- Flagnande färg
- Fukt- och mögelskador
Reparationsmetoder
Spackling och slipning av mindre skador
För mindre skador som sprickor och små hål kan du använda spackel för att skapa en jämn yta. Se till att ytan är ren och fri från damm och lös färg. Använd sedan en spackelkniv för att applicera spackel i sprickor och hål – se till att fylla skadan ordentligt. Jämna sedan ut ytan med spackelkniven, och ta sist bort överflödigt spackel. Efter att spacklet har torkat kan du använda sandpapper för att slipa ytan jämn. Börja med ett grovt sandpapper och avsluta med ett finare för en slät yta.
Byte av skadade träpaneler eller andra material
Om du upptäcker ruttna eller allvarligt skadade träpaneler, är det bäst att byta ut dem innan du målar. Mät den skadade panelen och skär en ny panel i samma storlek. Använd en såg eller annat lämpligt verktyg för att försiktigt ta bort den skadade delen. Sätt den nya panelen på plats och säkra den med spik eller skruvar. Applicera tätningsmedel runt kanterna för att förhindra fuktinträngning. Om det här låter svårt är det verkligen värt att anlita en snickare!
Användning av fyllnadsmedel och förseglingsmedel
För större hål och sprickor, samt för att försegla områden runt fönster och dörrar, kan fyllnadsmedel och förseglingsmedel vara nödvändiga Använd ett fyllnadsmedel som är lämpligt för utomhusbruk för att fylla större hål. Applicera medlet med en spackel och jämna ut ytan. Längs utsidan av fönster- och dörrkarmar kan du använda ett elastiskt förseglingsmedel för att förhindra att vatten tränger in och orsakar skador.
Grundning
Grundning är ett avgörande steg i målningsprocessen som ofta förbises, men det är avgörande för att säkerställa att den slutliga färgen fäster ordentligt och håller länge. Grundfärgen, eller primern, fungerar som ett bindningsmedel mellan den rena ytan och den slutliga färgen, vilket ger den faktiska färgen bättre möjlighet att fästa. Den hjälper också till att täcka fläckar och ger en enhetlig yta för den slutliga färgen att appliceras på. Det kan bespara dig de där extra varven för att få ett missfärgat område att matcha!
Hur väljer man grundfärg till ytterväggen?
Här är några faktorer att tänka på när du väljer en grundfärg:
- Olika ytor kräver olika typer av primer. En träyta kan kräva en oljebaserad grundfärg, medan andra typer av ytor kan behöva speciallösningar, exempelvis en latexbaserad grundfärg.
- Se till att grundfärgen är kompatibel med den slutliga färgen du tänker använda. De flesta färgtillverkare erbjuder rekommendationer för vilken grundfärg som fungerar bäst med deras färger. Det handlar om kemi, så underskatta inte vikten av detta! Går det åt skogen slösar du inte bara tid, utan också båda färgsorterna.
- Välj en grundfärg som erbjuder extra fördelar, såsom fläckblockering, mögelresistens eller rostskydd, beroende på de specifika behoven för ditt projekt. Bor du i norr vill du förstås ha en grundfärg som tål den ordentliga kylan. Winter Is Coming, som man säger.
Hur målar man med grundfärg?
Korrekt applicering av grundfärg är avgörande för att uppnå bästa möjliga resultat. Se till att ytan är helt ren och torr innan du applicerar grundfärgen. Om ytan är dammig eller fuktig fäster inte färgen ordentligt. Använd en högkvalitativ pensel eller roller för att applicera grundfärgen. Du vill förmodligen inte lägga massa pengar på ny färg och använda dåliga verktyg för att applicera den. Som tidigare är en pensel är bra för hörn och kanter, medan en roller kan täcka större ytor snabbare.
Börja med att applicera grundfärgen i ett jämnt lager över hela ytan. Var noga med att inte lämna några droppar eller ojämnheter. För mycket färg kan skapa en ojämn yta, medan för lite resulterar i dålig täckning.
Låt färgen torka helt enligt tillverkarens anvisningar innan du applicerar den slutliga färgen. Detta är viktigt för att säkerställa att grundfärgen har fäst ordentligt. Annars uppfyller den inte sitt syfte!
Verktyg och material för fasadmålning
För att förbereda huset ordentligt inför målning behövs rätt verktyg. Här är några checklistor för grundläggande verktyg, material och annan utrustning som kan vara värd att ta en titt på innan du åker förbi järnhandeln eller surfar vidare.
Checklista för verktyg till väggmålning
- Skrapor.
- Sandpapper och slipklossar. (Kom ihåg att köpa flera olika grovheter för att spara tid!)
- Spackel och spackelkniv.
- Rengöringsborstar.
- Högtryckstvätt. (Denna kan vara värd att hyra om du inte kommer ha mer användning för den senare, men vi kan rekommendera den att tvätta infarten om du har en asfalterad eller cementerad sådan!)
- Penslar och rollers. (Bra kvalitet – fråga personalen vad de rekommenderar till dina färger!)
- Maskeringstejp.
- Stegar och byggställningar. (Hyr eller låna dessa också! En bra stege behövs till alla hus, men att köpa en byggställning för ett enda projekt borde vara olagligt.)
Checklista för material till väggmålning
- Grundfärg/primer.
- Färg.
- Spackel.
- Tätningsmedel.
- Rengöringsmedel. (Säkerställ att det är gjort för din typ av vägg! Du vill inte frätskada ditt trä eller dylikt.)
Checklista för skyddsutrustning till väggmålning
- Handskar.
- Skyddsglasögon.
- Andningsmask.
- Skyddskläder:
Dessa är VÄLDIGT viktiga, då både rengöringsmedel och färg ofta kan vara farligt för människor. Köp bra kvalitet direkt. Anpassa även efter klimat, då det kan bli otroligt varmt med fel skyddsutrustning.
Säkerhetstips för fasadmålning
När du förbereder huset inför målning är det viktigt att följa säkerhetsåtgärder för att undvika olyckor och skador.
Håll arbetsområdet fritt från skräp och verktyg som gör det svårframkomligt. Bär handskar, skyddsglasögon, andningsmask och skyddskläder för att skydda dig mot kemikalier, damm och skadliga ångor. Läs alltid instruktionerna på rengöringsmedel och färgprodukter noggrant och följ säkerhetsanvisningarna. Förvara kemikalier utom räckhåll för barn och husdjur. Arbeta alltid i välventilerade områden för att undvika inandning av skadliga ångor, särskilt när du använder lösningsmedelsbaserade produkter. Det sistnämnda är mindre viktigt utomhus, men ha alltid mask på dig!
Arbeta säkert på höga höjder
Målning av huset innebär ofta arbete på höga höjder, vilket kräver extra försiktighet för att undvika fall och skador. Kontrollera att stegen är i gott skick och placera den på en jämn och stabil yta. Ställ den i rätt vinkel (cirka 75 grader) och se till att den är ordentligt fastsatt (eller hålls av en medhjälpare).
När du använder en stege, ha alltid minst tre kontaktpunkter (två händer och en fot eller två fötter och en hand) för att bibehålla balansen. Flytta stegen istället för att sträcka dig för långt åt sidan. Det kan kännas jobbigt, men tänk att du spenderar några sekunder eller någon minut för att slippa ligga veckor i en sjuksäng (eller värre).
Undvik att arbeta på höga höjder i dåligt väder, som regn eller stark vind, och se till att du har tillräckligt med ljus för att se vad du gör. Det är värt att ställa ett larm i telefonen som påminner dig när det börjar mörkna.
För stora ytor och längre arbetspass är en byggställning säkrare och mer bekväm än en stege. Se till att ställningen är korrekt monterad och stabil!
Efter du har gått igenom allt detta är du ÄNTLIGEN redo att börja måla! Det kan kännas mastigt, men det är verkligen viktigt att man gör rätt från början – både för resultatet och personlig säkerhet. I slutändan är DIY alltid kul, men känner det övermäktigt eller svårt borde du alltid kontakta en målare. De kan ge tips eller rekommendera vilka delar du kan göra själv och sedan ge dig ett pris på det deras delar. Befinner du dig i Norrbotten eller om du rent söker en målare i Piteå kan vi rekommendera Vana Måleri! De kan detta med fasadmålning.